Çiğdem CANPOLAT GÜÇTEKİN / ÖNCÜŞEHİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZBETON A.Ş.’nin 4 Mart 2026 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda alınan karar doğrultusunda hazırlanan Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu kabul edildi.Rapora göre, belediyenin şirketteki %98,7920 oranındaki sermaye payının korunması amacıyla 1 milyar 975 milyon 840 bin TL tutarındaki rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına iştirak edilmesi önerisi oy çokluğuyla uygun bulundu.İlgili gündem maddesi mecliste tartışmalara neden oldu.KİŞİLİ: JANTLAR BARÇALANMAYA BAŞLADI
İZBETON’un sermaye artışı gündemi ile ilgili söz alan AK Parti Meclis Üyesi Dilaver Kişili, “Bu şehirde İZBETON diye bir kurumumuz var mı varsa nerede? Bu şehrin son 1 yıldır en büyük problemi İZBETON. Bundan kaçınamayız. Sokakta hayıtımıza yansıyan kısım. Yaklaşık 10-15 gün oldu. İzmir’deki bütün yollarda logar kapaklarının yanlarını oymuşlar. 10 gündür aynı şekilde duruyor. Ne oluyor? Tüm araçlar o çukurlara giriyor. İyice parçalamaya başladı. Maalesef araçların tekerlerini geçtik jantları parçalanmaya başladı. Bu İZBETON ile mi övüneceğiz. Sayın Cemil Tugay fotoğrafla, çekilen görüntü ile burada siyaset yapmayın diyor. Fotoğraf nedir? Gerçek hayatın ışık yöntemi ile bir alana yansıtılmasıdır. Gerçekte olmayan bir şeyi yansıtamazsınız. Elimde bir fotoğraf var. 1 yıl içinde 3 kez çektik. Ankara Asfaltı yan yolu… İZBETON aynı yeri 3 kez kazıdı ve beton attı. Biz bu şehrin sorunlarını fotoğraflamayacak mıyız? Sayın İzBB Başkanına bunları iletemeyecek miyiz? Sorunlar iletildiğinde de çözüm bulunamadığını görüyoruz. ‘İzmir’in gerçekleri ile sosyal medyanın gerçekleri bir değil’ diyor Sayın Cemil Tugay. Sayın Cemil Tugay şunu mu istiyor: Kimse kentin sorunlarını paylaşmasın görselini paylaşmasın sitem etmesi… Sosyal medya günümüzün en güçlü iletişim kanalı. Hiçbir şeyi eştirmeyelim tüm sorunlar kalsın Tugay’ın 3 senesini oturarak kenarda izleyerek tamamlayalım…” diye konuştu.
ÖZUSLU: MECLİS ÜYELERİ DİKKATLE TAKİP ETMELİ
Kişili’ye yanıt veren CHP Meclis Üyesi Mustafa Özuslu, “İZBETON’un yapamadığı, yapmak istediği, planladığı ve yapacağı çalışmaları bundan sonra da yakinen takip ederek ve o çalışmalar bir bir yerine getirildiğinde teşekkürlerini, getirilmediğinde rleştirilerini yine bu kürsüde bu mikrofonlarda arkadaşlarımızdan duymak isteriz. AK Partili meclis üyesi arkadaşlarımızın özellikle bir algıyı burada ortaya koyarken sanıyorum yeteri kadar o kavramı doğru idrak etmediklerini düşünüyorum. Şöyle ki; Sayın Cemil Tugay'ın izbetonla ilgili ortaya koyduğu iddiaların ve izbeton’un ortaya koyduğu faaliyetler konusunda meclis üyelerimizin muhalefetteki ya da iktidardaki Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımızın ortaya koyduğu görüşlerin bir hakkaniyete dayanması gerektiğini söylüyor. Evet eksik varsa ortaya koyalım, eleştirelim, talep edelim. Ama yanlış ve hatalı bir şekilde kamuoyuna bilgilendirecek hususlardan da kaçınalım. Demek istediğim budur. Yoksa zaten İZBETON’UN yaptığı bütün çalışmaları gerçekten Bu meclisin tüm üyeleri dikkatle takip etmeli. Çünkü göz bebeğimiz ve İzmir'in özellikle halkla temasının en yüksek olduğu ve halkın en fazla etkilendiği işlerindendir. Ben şunu önereceğim: İZBETON ile ilgili sayın başkanımızın ortaya koyduğu bir hedef vardı. Kampanyasında da bunu ortalıklı söylemişti. ‘İZBETON asli görevine dönecek’ diye. Ne yapar İZBETON? Asfalt yapar, parke yapar ve yollarla uğraşır. Asli görevi döneceği iddiasını ve talebini projeksiyonunu daha kampanyanın başında koyarak ciddi bir olumlu görüş de almıştı. O toplantıda herkes tarafından da bu çok takdirle ve alkışla karşılanmıştı. Bu Sayın Cemil Tugay'ın ortaya koyduğu bir hedef. Doğru bir hedef. Yani aslında sadece İZBETON değil bütün belediye iştirakleri herkes kendi işini yapmalı ve doğru yapmalı. Şunu teklif edeceğim; Beraber İZBETON’U ziyaret edelim. Orada bir de yerinde görelim. Arkadaşı tanıyalım. Anlatsın bize neler yaptıklarını, neler yapacaklarını. Bunun da ben AK Partili arkadaşlarımızın İZBETON ile ilgili geçmişten gelen o paradigmayı ve yanlış imajı düzelteceği kanasındayım. Güney ve Kuzey aksında 2 plent üzerinde çalışılıyor. Urla'dan yarımadaya, Bergama'dan diğer ilçelere kadar orada o yeni asfalt üretim yapılması, var olanın revize edilmesi yönünde bir çalışmaları var. Ayrıca Buca Belediyesi'nin plan tesisini İZBETON üstlendi. Bunlar önemli şeyler. Bunlar o hedefin o hedefin ciddi olarak ortaya konduğunun ve gösterildiğinin ortaya konulduğunun ifadesidir. Aynı zamanda sermaye arttırımlarını gönül rahatlığıyla oy birliği verebilirler. Çünkü gerçekten de oraya verilen her kuruş asfalta gidecektir, İzmirli'nin ulaşımdaki konforuna gidecektir. İZBETON’u eleştirdiniz kadar, onu aslında takip edip onun ortaya koyduğu performansı takdir de edebilme becerisini burada arkadaşlarımız gösterdiklerinde İZBETON daha iyi daha başarılı ve daha doğru işler yapacaktır” dedi.
BOZTEPE: NE DEDİ NE DEDİ?
Söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise Özuslu’ya teki göstererek, “Konuşmayacaktım ama hani derler ya ‘ne dedi ne dedi?’ diye.. Sayın Mustafa Özyusu geçen dönemi aslında kötülüyor. Demin konuşan sahış tam 4,5 yıl bu kentin… Mustafa Bey bu kent kokuyor dediğim zaman kendisini sahilde ‘mis gibi kokuyor’ dedi. Gerçekten de laham kokuyordu. Bu adam böyle bir adam. ‘Adam’ kötü bir kelime değil” dedi.ÖZUSLU: ADAM BABANDIR
Boztepe’nin ‘adam’ sözlerine tepki gösteren Özuslu, “Adam senin babandır tamam mı!” diye konuştu.BOZTEPE: ADAM DEĞİL TAMAM
Sözlerine devam eden AK Partili Boztepe, “Adam değil tamam. Düzeltiyorum. Saygıdeğer Mustafa Özuslu… 4,5 yıl boyunca Sayın Tunç Soyer'in her şeyini altına imza atan ve çıkıp burada savunan bir arkadaş, şimdi bakıyorum ki ya insan biraz aynaya bakar. Bugün de Cemil Tugay'ı öve öve bitiremiyorum. Arkadaş demin yollarla ilgili söyledi. Asfaltla ilgili bir şeyler söyledi. O logarların kapaklarını kendinizde görüyorsunuz. İsan biraz aynaya bakar. 4,5 yıl bu kenti yöneten 2’inci adam. Geçen dönemin ne yanlışı varsa Sayın Mustafa Özuslu’nun altında imzası var” ifadelerini kullandı.İNANÇ: BAŞARACAĞIZ!
Son olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Altan İnanç, “Tabii oy çokluğu vermiş olmak ya da vermemiş olmak, oy birliği yapıyor olmak lütfetmiş olmak falan anlamına gelmiyor. Şirkette sermaye artırımına ihtiyaç duyuyorlarsa bir ihtiyaçtan dolayı bir gereksinimden dolayıdır. İZBETON ‘un esas ana işi İzmir'in yollarının asfaltını, betonunu, parkesini yapmak mı? Peki ülkemizde özellikle şu 10-12 günlük İran-ABD-İsrail savaşını da dikkate alarak söyleyeyim. Petrol ürünlerine gelen zammı dikkate almalıyız. Logar kapaklarının kenarları… Bu bir hazırlık. İsteseniz de onu asfaltlayamazsınız. Hava müsait değil. Akşamları soğuk oluyor. Asfalt çabuk dönüyor. Şu anda kent içi trafik çok yoğun mu? Yoğun. Topyekun çalışmaya bir caddeyi baştan başa asfaltlamaya müsaade etmeyebilir. Kaldı ki ya birtakım ilçelerde de ana alçak yollar zaten yapılıyor. Şimdi belediye başkanımızın açıklamalarından da anlaşılacağı üzere bu yıl bu yaz dönemi, bu asfalt dönem İzmir için milat olacak. Çok büyük bir çabayla çalışıyoruz. Sayın Yıldız bir İzmir hayalinden bahsetmişti. İşte yollarında çukur olmayan, kanalları taşmayan.. Hakan Bey'in hayalini gerçekleştirmek çalışıyoruz. Çalışıyoruz ve bunu başaracağız. Nokta” dedi.
İZBETON’un sermaye artışı gündemi ile ilgili söz alan AK Parti Meclis Üyesi Dilaver Kişili, “Bu şehirde İZBETON diye bir kurumumuz var mı varsa nerede? Bu şehrin son 1 yıldır en büyük problemi İZBETON. Bundan kaçınamayız. Sokakta hayıtımıza yansıyan kısım. Yaklaşık 10-15 gün oldu. İzmir’deki bütün yollarda logar kapaklarının yanlarını oymuşlar. 10 gündür aynı şekilde duruyor. Ne oluyor? Tüm araçlar o çukurlara giriyor. İyice parçalamaya başladı. Maalesef araçların tekerlerini geçtik jantları parçalanmaya başladı. Bu İZBETON ile mi övüneceğiz. Sayın Cemil Tugay fotoğrafla, çekilen görüntü ile burada siyaset yapmayın diyor. Fotoğraf nedir? Gerçek hayatın ışık yöntemi ile bir alana yansıtılmasıdır. Gerçekte olmayan bir şeyi yansıtamazsınız. Elimde bir fotoğraf var. 1 yıl içinde 3 kez çektik. Ankara Asfaltı yan yolu… İZBETON aynı yeri 3 kez kazıdı ve beton attı. Biz bu şehrin sorunlarını fotoğraflamayacak mıyız? Sayın İzBB Başkanına bunları iletemeyecek miyiz? Sorunlar iletildiğinde de çözüm bulunamadığını görüyoruz. ‘İzmir’in gerçekleri ile sosyal medyanın gerçekleri bir değil’ diyor Sayın Cemil Tugay. Sayın Cemil Tugay şunu mu istiyor: Kimse kentin sorunlarını paylaşmasın görselini paylaşmasın sitem etmesi… Sosyal medya günümüzün en güçlü iletişim kanalı. Hiçbir şeyi eştirmeyelim tüm sorunlar kalsın Tugay’ın 3 senesini oturarak kenarda izleyerek tamamlayalım…” diye konuştu.
ÖZUSLU: MECLİS ÜYELERİ DİKKATLE TAKİP ETMELİ
Kişili’ye yanıt veren CHP Meclis Üyesi Mustafa Özuslu, “İZBETON’un yapamadığı, yapmak istediği, planladığı ve yapacağı çalışmaları bundan sonra da yakinen takip ederek ve o çalışmalar bir bir yerine getirildiğinde teşekkürlerini, getirilmediğinde rleştirilerini yine bu kürsüde bu mikrofonlarda arkadaşlarımızdan duymak isteriz. AK Partili meclis üyesi arkadaşlarımızın özellikle bir algıyı burada ortaya koyarken sanıyorum yeteri kadar o kavramı doğru idrak etmediklerini düşünüyorum. Şöyle ki; Sayın Cemil Tugay'ın izbetonla ilgili ortaya koyduğu iddiaların ve izbeton’un ortaya koyduğu faaliyetler konusunda meclis üyelerimizin muhalefetteki ya da iktidardaki Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımızın ortaya koyduğu görüşlerin bir hakkaniyete dayanması gerektiğini söylüyor. Evet eksik varsa ortaya koyalım, eleştirelim, talep edelim. Ama yanlış ve hatalı bir şekilde kamuoyuna bilgilendirecek hususlardan da kaçınalım. Demek istediğim budur. Yoksa zaten İZBETON’UN yaptığı bütün çalışmaları gerçekten Bu meclisin tüm üyeleri dikkatle takip etmeli. Çünkü göz bebeğimiz ve İzmir'in özellikle halkla temasının en yüksek olduğu ve halkın en fazla etkilendiği işlerindendir. Ben şunu önereceğim: İZBETON ile ilgili sayın başkanımızın ortaya koyduğu bir hedef vardı. Kampanyasında da bunu ortalıklı söylemişti. ‘İZBETON asli görevine dönecek’ diye. Ne yapar İZBETON? Asfalt yapar, parke yapar ve yollarla uğraşır. Asli görevi döneceği iddiasını ve talebini projeksiyonunu daha kampanyanın başında koyarak ciddi bir olumlu görüş de almıştı. O toplantıda herkes tarafından da bu çok takdirle ve alkışla karşılanmıştı. Bu Sayın Cemil Tugay'ın ortaya koyduğu bir hedef. Doğru bir hedef. Yani aslında sadece İZBETON değil bütün belediye iştirakleri herkes kendi işini yapmalı ve doğru yapmalı. Şunu teklif edeceğim; Beraber İZBETON’U ziyaret edelim. Orada bir de yerinde görelim. Arkadaşı tanıyalım. Anlatsın bize neler yaptıklarını, neler yapacaklarını. Bunun da ben AK Partili arkadaşlarımızın İZBETON ile ilgili geçmişten gelen o paradigmayı ve yanlış imajı düzelteceği kanasındayım. Güney ve Kuzey aksında 2 plent üzerinde çalışılıyor. Urla'dan yarımadaya, Bergama'dan diğer ilçelere kadar orada o yeni asfalt üretim yapılması, var olanın revize edilmesi yönünde bir çalışmaları var. Ayrıca Buca Belediyesi'nin plan tesisini İZBETON üstlendi. Bunlar önemli şeyler. Bunlar o hedefin o hedefin ciddi olarak ortaya konduğunun ve gösterildiğinin ortaya konulduğunun ifadesidir. Aynı zamanda sermaye arttırımlarını gönül rahatlığıyla oy birliği verebilirler. Çünkü gerçekten de oraya verilen her kuruş asfalta gidecektir, İzmirli'nin ulaşımdaki konforuna gidecektir. İZBETON’u eleştirdiniz kadar, onu aslında takip edip onun ortaya koyduğu performansı takdir de edebilme becerisini burada arkadaşlarımız gösterdiklerinde İZBETON daha iyi daha başarılı ve daha doğru işler yapacaktır” dedi.
BOZTEPE: NE DEDİ NE DEDİ?
Söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise Özuslu’ya teki göstererek, “Konuşmayacaktım ama hani derler ya ‘ne dedi ne dedi?’ diye.. Sayın Mustafa Özyusu geçen dönemi aslında kötülüyor. Demin konuşan sahış tam 4,5 yıl bu kentin… Mustafa Bey bu kent kokuyor dediğim zaman kendisini sahilde ‘mis gibi kokuyor’ dedi. Gerçekten de laham kokuyordu. Bu adam böyle bir adam. ‘Adam’ kötü bir kelime değil” dedi.ÖZUSLU: ADAM BABANDIR
Boztepe’nin ‘adam’ sözlerine tepki gösteren Özuslu, “Adam senin babandır tamam mı!” diye konuştu.BOZTEPE: ADAM DEĞİL TAMAM
Sözlerine devam eden AK Partili Boztepe, “Adam değil tamam. Düzeltiyorum. Saygıdeğer Mustafa Özuslu… 4,5 yıl boyunca Sayın Tunç Soyer'in her şeyini altına imza atan ve çıkıp burada savunan bir arkadaş, şimdi bakıyorum ki ya insan biraz aynaya bakar. Bugün de Cemil Tugay'ı öve öve bitiremiyorum. Arkadaş demin yollarla ilgili söyledi. Asfaltla ilgili bir şeyler söyledi. O logarların kapaklarını kendinizde görüyorsunuz. İsan biraz aynaya bakar. 4,5 yıl bu kenti yöneten 2’inci adam. Geçen dönemin ne yanlışı varsa Sayın Mustafa Özuslu’nun altında imzası var” ifadelerini kullandı.İNANÇ: BAŞARACAĞIZ!
Son olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Altan İnanç, “Tabii oy çokluğu vermiş olmak ya da vermemiş olmak, oy birliği yapıyor olmak lütfetmiş olmak falan anlamına gelmiyor. Şirkette sermaye artırımına ihtiyaç duyuyorlarsa bir ihtiyaçtan dolayı bir gereksinimden dolayıdır. İZBETON ‘un esas ana işi İzmir'in yollarının asfaltını, betonunu, parkesini yapmak mı? Peki ülkemizde özellikle şu 10-12 günlük İran-ABD-İsrail savaşını da dikkate alarak söyleyeyim. Petrol ürünlerine gelen zammı dikkate almalıyız. Logar kapaklarının kenarları… Bu bir hazırlık. İsteseniz de onu asfaltlayamazsınız. Hava müsait değil. Akşamları soğuk oluyor. Asfalt çabuk dönüyor. Şu anda kent içi trafik çok yoğun mu? Yoğun. Topyekun çalışmaya bir caddeyi baştan başa asfaltlamaya müsaade etmeyebilir. Kaldı ki ya birtakım ilçelerde de ana alçak yollar zaten yapılıyor. Şimdi belediye başkanımızın açıklamalarından da anlaşılacağı üzere bu yıl bu yaz dönemi, bu asfalt dönem İzmir için milat olacak. Çok büyük bir çabayla çalışıyoruz. Sayın Yıldız bir İzmir hayalinden bahsetmişti. İşte yollarında çukur olmayan, kanalları taşmayan.. Hakan Bey'in hayalini gerçekleştirmek çalışıyoruz. Çalışıyoruz ve bunu başaracağız. Nokta” dedi.








