Çiğdem CANPOLAT / ÖNCÜŞEHİR – Karşıyaka Belediyesi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu gerçekleştirildi.
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirilen oturumda oy çokluğu ile kabul edilen 2023 mali yılı performans programı ve 2023 mali yılı bütçe tasarısı görüşmeleri yer aldı.
Karşıyaka Belediyesi’nin 2023 yılı tahmini bütçesi 1 milyar 247 bin lira olarak belirlendi.
AK PARTİ’DEN AYRILAN BAĞIMSIZ ÜYEDEN KABUL OYU
Geçtiğimiz ayki gerçekleşen meclis oturumunda AK Parti’den istifa ederek meclis üyeliği görevine bağımsız olarak devam eden Hüsniye Dalkılıç’ın 2023 mali yılı performans programı ve 2023 mali yılı bütçe tasarısına AK Partili üyelerin ret oyuna karşın kabul oyu vermesi dikkat çekti.
SURAL: TÜM YATIRIMLARIMIZ İNSAN ODAKLIDIR
Plan ve Bütçe Komisyonu adına konuşan CHP’li Meclis Üyesi Birgül Sural, “Önceki yılların belgeleri, verileri, gerçekleşme oranları titizlikle incelenerek hazırlanan bütçe takdirleriniz içindedir. Görüldüğü üzere; gelir ve gider dengeleri önceki yıllarda da olduğu gibi şekilsel ve rakamsal olmayıp, geleceğe yönelik saptama ve tahminler, gerçekleşebilir gelire dayalı ve ağırlıklı olarak da sosyal içerikli yatırım giderleriyle doludur. Böylece de Başkanımızın dediği, “Yaşamın hiç bir alanını ihmal etmeyen özen ve dikkatle öngörülen projeleri, hizmet ve etkinlikleri, gerçekçi bir bütçede performans programıyla buluşturmuş’ bulunuyoruz. Ve böylece, yine Başkanımızın dediği, ‘İnsana, doğaya ve çevreye saygılı, kendini bilimle, sporla, kültür ve sanatla tanımlayan, yerel, ulusal ve uluslararası platformlarda ürettiği değerle anılan ve saygı gören, girişimci ve öncü bir Karşıyaka hedefimize, sosyal belediyecilik ve hemşeri memnuniyetine odaklı olarak’ ulaşmış bulunuyoruz. Tüm yatırımlarımız, hizmet ve sosyal içerikli olup önce insan odaklıdır. Belediyemiz kıt kaynaklarıyla, hele de neredeyse yüzde 200’lere varan enflasyon karşısında dişinden tırnağından artırarak halkımıza hizmet peşinde. Hele de enflasyonu önleyememelerine rağmen, “Enflasyonu hızla düşürme kabiliyetimiz var!“ diyen ekonomistimizin, bu kabiliyetini kullanması halinde, Belediyemizin şahlanışını bir düşünün daha da başka neler yapmaz ki. Neyse ki, “Neo klasik ekonomi düşüncesinden, epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım” ön plana çıkıyor da yüreğimize su serpiliyor! Ama Ziya Paşa demiş ki, “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.” Oysa, Ziya Paşa bilmez ki, analar daha neler doğuruyor şimdi” diye konuştu.
BARAN: BİZLER NE SİZE PEMBE TABLO ÇİZEN MAAŞLI BİR ÇALIŞAN…
AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran, vaat edilen projelerin yerine getirilmediğini ifade ederek, “Üzülerek söylemek istiyorum ki Karşıyakamız için kayıp bir yılı daha geride bırakarak yeni bir yılın bütçesi için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Biliyorum ki kayıp ifadesine alınacak, hatta geçtiğimiz mecliste söz vermeyişinizde olduğu gibi hiddetlenerek tepki göstereceksiniz. Lakin bizler ne size pembe tablo çizen maaşlı bir çalışan, ne de belediyeden nemalanmak için alkış tutanlardan değiliz. Bizler size Karşıyakalılar adına doğruları söylemek üzere sesleniyoruz. Açıkçası önümüzde bulunan faaliyet programı ve bütçe ile ilgili ben çalışan arkadaşların kendi görevlerini yerine getirmek için, ellerinden geleni yaptıklarına eminim ama bir de performansın başkan ayağının konuşulması gerektiğine inanıyorum. Görevdeki üç buçuk yıl geride kalırken, Karşıyaka Çarşı girişine vaat edilen battı çıktı ve elbette onu tamamlayacak olan meydan projesi yapılmadı. Hatta daha ortada esamesi yok. Çarşı'nın içi deseniz, birkaç yan sokakta taş değiştirip adına yenilenme dediniz. Bugün halen Çarşı'da taşlar yerinden oynuyor, yağmurda bastığınız taşın altından su fışkırıyor. 5 yıl önce Karşıyaka Çarşı'ya gelen biri, bugün yeniden geldiğinde "Aynı bıraktığım gibi, hiç değişmemiş." diyor. 2023 için de Çarşı'ya yenileme çalışmaları için 1 milyon lira ayırmış olmanız demek, gelecek sene de Çarşı'ya gelenlerin yine hiçbir şey değişmedi diyecek olmaları anlamına geliyor” diye konuştu.
“MİMAR MUVAFAKATNAMESİNİN ARDINA SIĞINDINIZ”
Karşıyaka stadı konusu hakkında ise Baran, “Biliyorum ki bu işin günahı sizin değil, sizden öncekilerin ellerinde. Fakat yine de madem işi üstlendiniz, hakkını vermeniz gerekirdi. Onun yerine, Karşıyaka Stadı için mimar muvafakatnamesinin ardına sığındınız, orayı öylece bıraktınız. Zannediyorum Büyükşehir ile birlikte "Biz yaparız" diye ortaya atılmanızın üstünden geçen zaman bir yılı hayli hayli aştı. Eğer stadımızı yapmak için işi ağırdan alan taraf Büyükşehir ise siz gülümseyin biz anlarız Sayın Başkan. Kimsenin bu ilçe için hizmetsizliğini kapatmak zorunda değilsiniz. Çünkü en nihayetinde kendi açıklarınızı kapatamaz haldesiniz. Devam edelim... İlçemizin en güzel yerinde inşasına başlanan opera binasının ne olacağını hiçbirimiz bilmiyoruz. Öylece hançer misali Büyükşehir tarafından bırakıldı ve bu konuyla ilgili Karşıyaka'nın hakkını ne oranda savunduğunuzu merak ediyoruz” dedi.
“SÜREKLİ OLARAK İLLER BANKASI SÖZÜNE SARILDINIZ”
Belediye personel ödemelerinin bazen taksitlere bölündüğünü ifade eden Baran, “Belki de en garibi, Karşıyaka Belediyesi'nin İzmir'deki birçok ilçe belediyesine göre nüfusa oranla en çok personele sahip ilçe belediyesi oluşunun üstüne bir de 2652 olan tüm çalışan sayımızı bir yılda 190 kişi daha arttırarak 2842'ye çıkardınız. Hatta bir de bu süreçte sürekli olarak İller Bankası sözüne sarıldınız. Madem para yok, nasıl bu kadar çok istihdam var, nasıl 190 kişi daha üstüne eklenebiliyor? Bu konuşmadan önce İzmir'in farklı CHP'li belediyelerinden arkadaşlarımla özellikle irtibata geçtim. İnanın sizin kadar yakınan bir belediye başkanı daha yok. Hatta hazır personel sayısı demişken Buca ve Karabağlar gibi İzmir'in en çok nüfus barındıran iki belediyesinde ortalama istihdam sayısı 1750. Bu da Karşıyaka'daki müthiş çalışma planımızı daha iyi anlamak için iyi bir örnek olsa gerek. Şimdi peşin peşin söylemek gerekirse, adeta Bilo ile Maho hikayesinde olduğu gibi "Yaptım ama bir sor niye yaptım, yahut bunun Karşıyaka'daki versiyonuyla "Yapmadım ama bir sor niye yapmadım" demeyin. Sebep aranınca bulunur, önemli olan sonucun ne olduğudur… Son olarak 1 milyar liranın üstündeki bütçemize baktığımızda, bunun büyük çoğunluğunun maaş ödemekten ibaret olduğunu görüyoruz. Hizmet belediyeciliğinden maaş ödeme belediyeciliğine geçtiğimiz şu günler, eğer bu şekilde devam ederse maaş bile ödeyememe belediyeciliğine geçeceğiz. Allah sonumuzu hayretsin demek istiyorum” ifadelerini kullandı.
AYDIN: BETONA DEĞİL HALKA HİZMET EDEN BİR PARTİYİZ
CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın, artan enflasyonu işaret ederek, “Daha önceki bütçe tartışmalarında dile getirdiğim sözü hatırlamak isterim, her birimiz her parti ve kurum siyasi tercihlerine göre birbirlerinden ayrılır. Bu da hayat bakış açıların ve fikirleri belirler. Sözde ortaya koyulan tercihlerin nasıl yönetileceğini dair tartışmaları ise bütçe ve performanslar ortaya koyar. CHP’nin yönettiği belediyelere sosyal demokrasiyi benimsemiştir ve temel hedefi kapsayıcı adil ve sürdürülebilir bir kalkınma yaratmaktır. Ondan ki yaptığı hizmetleri geniş hal kitlelerine sunmaya çalışır. Belli bir zümrenin zenginleştirilmesine çalışmaz. Biz çılgın projeler üzerinden yürümeyiz. Betona değil halka hizmet eden bir partiyiz. Her mahallede bir milyoner yetiştirmeyi değil mahalleyi zengin etmeye çalışan bir partiyiz. Bütçe tartışmaları yapıldığı zaman genel ekonomiye ilişkin şeyler dile getiriyoruz. Muhalefetteki arkadaşlarımız da kızıyorlar. Mesela 8 Ekim 2021’de tam bir yıl önce burada bütçe konuşuyordu ve motorin o zaman 7.50 kuruştu. Şu an ise 23,60 kuruş. Geçen sene hesapladığımızdan 20 milyon fazla tek bir kalemde arttı. 2022 yılında ekim ayı itibarıyla elektrik fiyatlarına gelen zam yüzde 425 oldu. 4 katından fazla demek. Mazeret için demiyorum. Belediyenin önceliği temel belediye hizmetlerini yapmaktır. En büyük girdi maliyeti enerji ve personel maliyetleridir. Geçen sene bütçe konuşurken hangisinin var olduğunu görüyoruz, kim bütçesini düzgün yapabildi ki. Buraya kesin hesap geldiğinde belediyemizin bu kadar belirsizliğin içinde bütçe gerçekleştirmesini doğru bir şekilde belirlediğini göreceğiz. Personel sayınız çok fazla dendi, evet doğru. Mesela Karşıyaka’nın 8 kültür merkezi, 8 kreşi var. Hangi belediyenin bu kadar sayıda var? Bu kadar hizmet otomasyonla yürümüyor. Her binaya koyacağınız personel bile diğerlerine göre fazla çıkacaktır. İtibardan tasarruf edilmez deyip günde 10 milyon lira para harcayan saray yönetiminin yerel yöneticileri mi söylüyor bunları? Nerelere para harcandığı kitapçıklarda var. Nerede başkanın fotoğrafını gördünüz, nerede kendini tanıttığını gördünüz? Başkan tanıtımını yapalım dedikçe kendisi, “işimize bakalım, dokunduğumuz insan sayısı arttıkça hizmetlerimiz kendini tanıtacak” dedi. Karşıyaka Belediyesi’nin ekonomik krizi içindeki faaliyetlerini iyi analiz etmek gerekir” dedi.
ÖZTÜRK: SÜREKLİ YAKINIYOR VE ŞİKAYET EDİYORSUNUZ
Mali bütçe tasarısı ve performans programı hakkında eleştirilerine dile getiren AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk, “Burada sürekli aynı döngü var. Plan Bütçe Başkanı çıkıp şiir okur gibi metni okuyor, yapılan iş diye sadece 6 parkı gösterdi. Hayati Bey arkalı önlü kağıt parçası gösterdi. Saadet hanım da sen konuşuyorsun ama hükumete atmıyorsun demişler, o da bunu dinlemiş. Murat Bey akademik seminer tarzı ile bizleri aydınlattı. Bütün bunların hepsi sizin geçmişinizde neler yaptığınızın göstergesi değildir. Bahsettiğiniz her şey temel yapılması gereken şeyler zaten. Murat Bey anlayışlarımız farklı dedi, evet, bizim aramızda fark var. Evet, bizim anlayışımıza göre yerel yönetimlerin bütçesi ağlamak bütçesi olmaması gerekiyor. Sizleri bu sıralara gönderen kimse bu ülkenin ekonomisi ile ilgili hiçbir şeyi teminat altına alarak buraya göndermedi. Bundan önceki 10 yılda sizin partilileriniz tarafından yönetildi Karşıyaka ancak değişen hiçbir şey olmadı. Şartlar aleyhinize gittiği zaman burada kendi yaptığınız, ya da yapmadığınız işleri anlatamayıp suçu merkezi hükümete atmak mı rol modeliniz olacak. Bunları herkes konuşuyor. Şu konuda haksızlık etmeyeyim, Murat Bey bizden mega projeler beklemeyin dedi. Doğru. Haksızlık olur sizden beklemeye. Biz değil halk bekliyor. Ulaşım ile ilgili adımlar atın, otopark sorununu çözün, Karşıyakalıların yaşamını kolaylaştırın. Bunlar büyük bütçe gerektirmiyor. Çok mu şey istiyoruz. Bunları söylerken sizin siyasi ideallerinize kötü bir söz söylemeden yapıyoruz. Sürekli yakınıyorsunuz ve şikayet ediyorsunuz. Göreve başladığımız sene 300 milyonluk bütçe, 1 milyar 200 seviyesine ulaştı. Çok büyümüşüz aslında. Belki de Türkiye’de sayısız illerin yürütmekte olduğumuz bütçe var. Siz eğer 1 milyon lirayı personele maaş öderseniz, gelir bütçenizin yüzde 68’lik, yüzde 80’lik payını personele ayırırsanız KENT A.Ş’nin 600 ile başladığınız personel sayısını 960’a çıkarırsınız tabi ki sizden büyük proje beklemek haksızlık olur. Gider bütçenizde bütün kalemler 2 kat artmış ama gelirde 2 kat artmış. Geçen sene iller bankasından aldığınız pay ile ilgili başkanımız şikayet ederken, merkez idareden geçen sene 157 bin lira, bu sene ise 350 bin lira pay alınmış. Bütçenin yüzde 30’una tekabül eder. Biz Karşıyakalıyız, Karşıyakalıyız. Kim bu şehir için ne yaparsa arkasındayız.
AYDIN: BÜTÇE DIŞI AKTARIMLARI DA SORAR MISINIZ?
Öztürk’ün eleştirilerine cevap veren CHP’li Aydın, “Sayın Öztürk, AK partili belediyelerin İller Bankası payını sormuş, sizinle benzer denmiş. Gerçekten bütçe dışı aktarımları da sorar mısınız? Bizde bütçe dışı aktarım boş, çünkü gelmiyor. Mesele Aliağa belediyesine sorun, bütçe dışı merkezi hükümetten ne kadar pay geliyor? Belediyemiz, Karşıyaka halkının verdiği vergilerle, parayla bu hizmeti finanse etmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.
TUGAY: PEMBE GÖZLÜK TAKIP…
Eleştirilere toplu bir şekilde cevap veren Başkan Tugay, “Avrupa’da bir şehre gidelim, o şehrin bütçesinin 3 yıl önce yaptığı bütçe ile karşılaştıralım. Başladığımız sene 300 milyon olan bütçeyi 3 sene içinde 1 milyar 248 bin liraya çıkardık. İzmir Büyükşehir meclis toplantısında Aliağa’dan gelen meclis üyemiz biz daha çok hizmet yapmak istiyoruz, bütçemize ek bütçe yapıp arttırdık dedi. Bu durum Türkiye Cumhuriyetinde yaşanan bir durum. Bu durum Bulgaristan’da, Yunanistan’da, Macaristan’da, İtalya’da Almanya’da, İngiltere’de böyle yaşanmıyor. Gelişmemiş gördüğümüz pek çok ülkede de yaşanmıyor. Enflasyonu en yüksek olan ülkeyiz. Böyle şartlarda özel kalem bütçesi neden arttı dediğinizde, artmayan bir şey yok ki mecburen o da artıyor diyebilirim. Özle kalem üzerinden harcanan paranın çoğu ağırlama bütçeleri. Savurganlık yapmadığımıza eminim. Bir kentin bütçesinin 3 sene içinde 4,5 kat artması belediyenin problemi olamaz. Biz bunu yapabilmesi için aniden zenginleşmesi lazım. Başka türlü nasıl yapsın. Bu bütçe artışının ülkenin genel olarak içinde bulunduğu durumdan kaynaklı mecburi artış. Diğer belediyelerde bu bütçe artışlarını yapmak zorunda kalıyorlar. Bu üzücü durumdur, pembe gözlük takıp biz daha fazla hizmet etmek için arttırıyoruz demek doğru değil. Ben böyle bir cümleyi kurmam. Maliyet artışlarını engellemek için yapılmış bir artış” dedi.
“İLLER BANKASININ FAZLA PAY VERMEMESİ BİZİM İÇİM MAĞDURİYET”
İller Bankası’ndan gelen payın artan enflasyona oranla gittikçe düştüğünü söyleyerek, “İller Bankasını eleştiriyorum çünkü belediyelerin temel geliri İller Bankasından bize gönderilen pay. O da ödenen vergilerden bize gelen pay. Burada her şeyin fiyatı 2-3-4-5 kat artarken bu artmıyor. Yüzde olarak daha yükselen sizin de dediğiniz rakamlara düştü. Bu da şu demek; devletimizin belediyelere ayıracak parası yok ya da devlet belediyelere fazla para vermeyi doğru bulmuyor. Bu yıl için İller Bnakas2nın İzmir’de öngördüğü bütçe 13 milyon TL’ydi. Nisan ayında bu. Nisan ayına kadar gerçekleşen de 1 milyon 200 bin TL dedi. Çok tesadüftü. O tarihlerde KSK Kadın Voleybol takımının bir üst lige çıkmak üzere play-off finallerine kalmıştı. O finallerde oynayan 4 takımdan biri de İller Bankası Kadın Voleybol takımıydı. İki tane siyahi oyuncusu vardı, bu oyuncuların bedeli yanlış bilmiyorsam 2 milyon TL’den daha fazla olduğunu söylediler. Ben İzmirli, Karşıyakalıyım. Vicdanımı sızlatan durum. Kendi kız voleybol takımında 1 oyuncuya verdiği parayı 4 ayda İzmir’e tüm kurumlara harcamamız bir durumu tabii ki hatalı olarak anlatacağız. Bizim temel gelir kaynağımız olan İller Bankasının payının gittikçe düşmesi ve devletimizin bize enflasyon oranında maliyetlerin artış oranında fazla pay vermemesi bizim için bir mağduriyet. Bu mağduriyeti dile getirmem neden yadırganıyor bilmiyorum. Başka belediyeler de aynı şekilde yapılıyor deniyor ama burnumuzun dibinde Menemen Belediyesi var. AK Partili bir vekil geldikten sonra Menemen Belediyesi’ne yapılan yardım ve yatırımları sizde biz de biliyoruz. 3,5 yıldır ilk defa Kaymakamlıktan yazı geldi, bir tane halı saha yapma kararı vermişler. O kadar heyecanlandık ki nereye önersek de yapsalar diye düşündük. Bir yer önerdik, inşallah yapılacak. 5 sene sonunda Karşıyaka’da gördüğümüz tek hükümet yardımı olacak” diye konuştu.
“STAT MESELESİNDEKİ SUÇLANMA ANLAM VEREMEDİĞİM BİR ŞEY”
Baran’ın stat eleştirilerine de cevap veren Başkan Tugay, “Bir karar vermeniz lazım. Bu şehrin sorunlarına ortak çözümler üretecek miyiz ya da siz yapın deyip çok zor daha imkansız bir şey yapmasını mı isteyeceğiz. Direk stat meselesinde olduğu gibi. Stat meselesindeki suçlanma anlam veremediğim bir şey. Mimar muvafakat verdi mi?” dedi.
“BU CÜMLE TALİHSİZ BİR CÜMLE OLDU”
Baran’ın, “Verin parasını” demesi üzerinde Tugay, “Ayıptır ya, avam projesine para verilir mi? Bu cümle talihsiz bir cümle oldu, “parasını ödeyin” ne demek. Kamu hizmeti veriyoruz, hani stat yapmak istiyorduk. Bu mimar bizim mimarımız değil ki. Gençlik ve Spor Bakanlığının görevlendirdiği mimar. Ne olur yani avam projesi için bir para talep etmese. Muvafakat verirse Büyükşehir Belediyesi, “kendi mimarlarımıza projesini çizdirip ihalesini vereceğiz” dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığımız, ilgili mimara sizle Büyükşehir Belediyesi çalışmayacak, o nedenle mimarlıktan vazgeçtiğinize dair bir muvafakat yazın Büyükşehir yapacak demesi lazım. Ben bunu izah etmek için çok çaba gösterdim, inşallah daha iyi anlatabilmişimdir” şeklinde konuştu.
“BU PROVOKASYONU ASLA KABUL ETMİYORUM”
Personel sayısı ve maaşı hakkında yapılan eleştirileri de cevaplayan Başkan Tugay, “Şu an yaşadığımız bir felaket. Bir felaketi yaşıyoruz. Bu felaketi Karşıyaka Belediyesi olarak sadece biz değil, bütün insanlarımız yaşıyor. Öyle yaşıyorlar ki 3 öğün değil, 2 öğün yiyorlar. Faturalarını ödemek için 40 takla atıyorlar. O kadar çok insan bize elektrik, su faturasını ödeyemiyorum diye başvuruyor ki. Biz bunları ödüyoruz. Personel ile ilgili bir eleştiriniz vardı. Karşıyaka Belediyesi yeni açtığı tesislere yeni personel alınca ister istemez sayısı artıyor. Orada robot çalıştırmıyoruz. Her etsisi temizliği güvenliğine kadar bütün bunlara eleman gerekiyor. O zaman tesis açmayın diyebilirsiniz, bunu diyorsanız proje yapın da diyemezsiniz. İnşallah önümüzdeki seçimden sonra bunlar geçecek. Personele verilen maaşlarla ilgili gene haksız eleştiri yaptınız. Ben personelimizin mümkün olan en yüksek ücretin vermek için çaba göstermemiz gerekiyor fikrine katılıyorum. Vermeyin deyin duyayım, veremiyorsunuz değil. Son 1,5 aya kadar da maaşları düzenli olarak verdik. Son 1,5 aya kadar vermemizin nedeni de gecikme yaşanması. Gecikme dışında hepsi ödendi. Bu zamana kadar aksama yaşanmadı. Neden kaynaklandığını da bildiğinizi düşünüyorum. Bu provokasyonu asla kabul etmiyor, ayıplıyorum” açıklamalarında bulundu.
“BELEDİYE 3 GÜN SIKINTIYA GİRDİ DİYE PROVOKASYON YARATMAK DOĞRU DEĞİL”
Kentin onuru için çalıştıklarını ve bunun bir sorumluluk olduğunu ifade eden Tugay, “Provokasyon peşinden koşanlarla değil gerçekten halkına, konumuna, yaptığı ise saygı duyan değerli arkadaşlarımın hepsiyle gurur duyuyorum. Omuzlarım alıp havaya kaldırmak istiyorum. Vatan zor zamanlardan geçer, sıkıntılar geçirir. Herkese eşit bakabiliyor musunuz, bakamıyorsunuz ona bakarız. Biz kimsenin rengine, ırkına, mezhebine bakmıyoruz. Öyle çalışıyoruz. Bu kentin onuru için çalışıyoruz. Bu bizim boynumuzun borcu ve vebal bir sorumluluk. Hal böyleyken belediye 3 gün sıkıntıya girdi diye buradan provokasyon yaratmak doğru değil. Gelin sorunları gerçek haliyle görelim. Yoksulluk, pahalılık, faturalarını ödeyemeyen binlerce hane, çocuğunun ihtiyacını karşılayamayan haneler var mı var. Bunlarla ilgili daha iyisini nasıl yaparız, buna kafa yoralım” ifadelerini kullandı.