Tarihi Dokusu
Saraya cariye olarak gelen ve asıl ismi Zehra Şehsuvar Hatun olan Şekerpare Hatun bu ismi Sultan İbrahim’den alır. Kösem Sultan’ın eğitiminden geçen Şekerpare Hatun saraydaki siyasi meseleleri bu vesileyle öğrenmiştir.
Şekerpare Hatun’un saraydaki konumunun kaynağı ise hamamları gezerek Sultan’a güzel cariyeler getirmesinden gelir. Şekerpare Hatun’un sarayda gözden düşüp sürgün edilmesinin sebebi ise Kösem Sultan ile çatışması olmuştur.
Şekerpare Hatun’un Eyüp Sultan’da yaptırdığı türbe daha sonra başka biri tarafından satın alınmıştı. Sürgün edildiği Mısır’da yaşamının kalanını sürdüren Şekerpare burada vefat etmiştir. Türbenin satışı nedeniyle de mezarının Eyüp Sultan’da olmadığı bazı kaynaklarda geçer.
Hangi Malzemeler Kullanılır?
Esasında bir kayısı çeşidi olan Şekerpare Türk mutfaklarının olmaz olmaz tatlılarındandır. Yassı ve kızarmış görüntüsü şerbetle birleştiğinde ağız sulandıran bir yiyeceğe dönüşür. Özel davetler ve bayramlarda misafire sunulan bu geleneksel ürünün malzemeleri ve ölçüleri porsiyona göre değişkenlik gösterir.
8 kişilik şekerpare tarifi malzemeleri;
- 125 gram tereyağı,
- 2 adet yumurta,
- 3 yemek karışı irmik,
- Bir su bardağının yarısı kadar pudra şekeri
- İki su bardağı un,
- Bir çimdik tuz,
- Bir paket vanilya,
- Bir paket hamur kabartma tozu şeklindedir.
Hamur pişimi sonrasında üzerine dökülecek olan şerbet ise 2 su bardağı şeker, 3 su bardağı su ve 5 damla limon suyu ile yapılır.
Nasıl Yapılır?
Tatlı tariflerinin geleneksel lezzeti şekerpare yapımı şerbetinin kaynatılmasıyla başlar. Derin bir tencere içerisine eklenen şekerin üzerine su eklenir. Şekerin tadını yükseltmesi için bir çimdik tuz eklenir. Daha sonra kaynayan suyun altı kapatılarak limon eklenir ve şerbet soğuması için kaldırılır.
Oda sıcaklığında eriyen tereyağı, bir yumurtanın sarısı ve kuru malzemeler eklenerek hamur yoğurulur. Ele yapışmayacak şekilde hazırlanan hamura küçük parçalar kopartılarak şekil verilir. Şekil vermek için çatal ya da bir rende kullanılabilir.
Şekil verdikten sonra derin bir borcam içerisine yerleştirilen hamurlar önceden ısıtılmış fırına atılır. 180 derecelik bir ısıda yaklaşık yarım saat piştikten sonra tatlı alınır. Sıcak tatlıya soğumuş şerbet eklenerek şerbetin çekmesi beklenir.
Püf Noktaları Nelerdir?
Temel olarak kolay bir yapımı olan şekerparenin dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. En önemli noktası tatlının şerbetinin soğutularak fırından çıkmış hamuruna eklenmesidir. Şerbet eklendikten sonra kabın üzerinin örtülmesi gerekir.
Tatlının kıyır kıyır bir dokuya sahip olmasının nedeni buradan geçer. Şekerpare hamurlarının dizildiği kabın altının mutlaka yağlanması gerekir. Ayrıca hamurun ele yapışmayacak bir kıvama geldikten sonra fırınlanması da önemli bir noktadır.